Château de Portes: het 2de kasteel die het zicht uniek maakt.

vakantiewoning Zuid-Frankrijk - chateau de portes
Spread the love

Op de pelgrimsroute van Orléans naar Saint Gilles vindt u dit prachtige monument met een bijzondere vorm. Het kasteel van Portes heeft inderdaad de vorm van een schip sinds de toevoegingen van de Renaissance.
Het kasteel zoals we het nu kunnen zien is gedeeltelijk het resultaat van het werk van Antoine Hercule de Budos, die door Lodewijk XIII tot markies werd benoemd. Tragisch lot voor deze man, die in 1629 stierf bij de belegering van Privas*! Door vererving kwam het landgoed in 1693 weer in handen van de prins van Conti. Het landgoed in de Cevennen werd koninklijk toen het in 1781 door Lodewijk XVI werd gekocht, en vervolgens nationaal toen het tijdens de Revolutie in het publieke domein terechtkwam.
In 1841 kocht de familie De La Vernède het stenen schip. De eigenaars waren er toen op gebrand het monument in zijn volle glorie te herstellen. Na een mijnongeluk (de kolenmijnen onder het monument werden intensief geëxploiteerd) in 1929 is er schade aan het kasteel. Daarom probeert een vereniging met de naam “Renaissance du château de Portes” dit erfgoed met zijn buitengewone architectuur sinds de jaren 1970 te promoten.

Wij stoppen altijd aan dit kasteel wanneer we terugkeren van Alès. Zeer mooi uitzicht en ook enkele leuke horecazaken in de buurt.